Kapitalpåslag inom pelare 2 för marknadsrisker utanför handelslagret

Kapitalpåslag inom pelare 2 för marknadsrisker utanför handelslagret

Finansinspektionen kom nyligen med ändringsförslag i metoden för att bedöma kapitalpåslag inom pelare 2 för marknadsrisker utanför handelslagret. De risker som avses är gaprisk, kreditspreadrisk och basisrisk.  

Förslaget innebär inga materiella ändringar i beräkningsmetodik men bedömningskriterierna för att få använda interna modeller (istället för schablonmetod) för att beräkna kapitalpåslag förtydligas och skärps. Kraven innebär bland annat att; 

Data  

  • De huvudsakliga datakällor som används för riskberäkningarna ska vara dokumenterade  
  • Data som används ska kontrolleras mot en godkänd metodversion kvartalsvis  
  • Modellering av duration på icke-bunden inlåning ska göras på data omfattande minst 10 år  

Modell  

  • Modellen ska valideras årligen av personer som inte deltagit i utvecklingen av densamma  
  • En valideringsrapport ska skrivas och rapporteras till ledning och styrelse  
  • Det ska finnas en etablerad process for att hantera modellrisker  
  • Det ska utföras utfallstester kvartalsvis  
  • I relation till icke-bunden inlåning; Det ska finnas en kvalitativ bedömning av svagheter och framtida utmaningar med metoden och en kvantitativ bedömning av modellrisken   
  • I relation till kreditspreadrisk så ska VaR beräknas utifrån en stressad historisk period och institutet ska även kunna visa på att alternativa historiska perioder har utvärderats.   

Övrigt  

  • En oberoende revisionsfunktion ska regelbundet granska riskhanteringen i de aktuella riskslagen  
  • Omfattande metoddokumentation kommer krävas för att uppfylla kraven generellt.  

Detta urval av krav på styrning och kontroll av risken och dess modell visar på att det är omfattande krav som ställs på institut som avser att beräkna kapitalpåslag med hjälp av interna modeller för marknadsrisker utanför handelslagret.  

Rekommendation

Risk & Regulatory Advisory rekommenderar de institut som redan beräknar kapitalpåslaget för de aktuella riskslagen med interna modeller att genomföra en gap-analys mot de förtydligade och skärpta kraven och vidta åtgärder.  

För institut som utvärderar metodval på nytt rekommenderas att först bilda sig en mer detaljerad uppfattning om riskexponeringen och därefter bedöma vilken metod som bäst reflekterar riskexponeringen. En bör också göra en kostnadsbedömning av att använda interna modeller och huruvida det finns interna förutsättningar i termer av resurs och kompetens för att ansöka om, och hantera, interna modeller.   

Vi rekommenderar även att oberoende riskkontroll validerar modellerna årligen samt att internrevision bildar sig en uppfattning om de har intern expertkompetens för att granska detta område eller ifall det behöver ta hjälp av extern part.   

Risk & Regulatory Advisorys konsulter har utvecklat riskmodeller för risker i bankboken sedan 2014 och kan hjälpa till med både gap-analyser mot aktuella regelverk, risk- och kapitalberäkningar, kostnadsestimat för att hantera interna modeller, granskningar och modellvalideringar.  

För mer information se: FI föreslår uppdaterad metod för att bedöma särskilt kapitalbaskrav för marknadsrisker utanför handelslagret | Finansinspektionen