New rules on non-performing loan agreements and debt collection

Nya regler om nödlidande kreditavtal och inkassoverksamhet

Är ni inkassobolag eller ett kreditinstitut som säljer förfallna fordringar? Behöver ni hjälp med att förstå hur det nya regelverket för förvärv och förvaltning av nödlidande kreditavtal kommer påverka er verksamhet?

Risk & Regulatory Advisory har lång erfarenhet från finansiella regelverk, inkassobranschen och tillståndsprocesser hos Finansinspektionen. Vi kan hjälpa er med gap-analys och åtgärdsplaner i relation till de nya reglerna samt ansökningsprocessen hos Finansinspektionen.

Kort om de nya reglerna
Regeringen föreslår att det införs ett regelverk för förvärv och förvaltning av s.k. nödlidande kreditavtal. Förslagen syftar till att stärka regleringen av marknaden för överlåtelser av nödlidande kreditavtal som har ingåtts av ett kreditinstitut, motverka oseriöst agerande och öka skyddet för låntagarna. I korthet innebär de nya reglerna att:
– Det behövs tillstånd från Finansinspektionen för att förvalta nödlidande kreditavtal
– Kreditförvaltare ställs under Finansinspektionens tillsyn.
– Låntagarnas skydd stärks, t.ex. genom att det införs krav på relevant information när ett nödlidande kreditavtal överlåts och att det ska finnas möjlighet att lämna klagomål.

Den nya lagen och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

För mer information se: Nya regler om nödlidande kreditavtal och inkassoverksamhet – Regeringen.se