Finansinspektionen får kritik för sin hantering av aktsamhetsprincipen

Aktsamhetsprincipen fortsatt i fokus för Finansinspektionen

Mycket har skrivits i media om den så kallade aktsamhetsprincipen och hur försäkringsbolagen har hanterat denna inom ramen för deras kapitalförvaltnings investeringar. Näst ut är EIOPA som har granskat de europeiska tillsynsmyndigheternas arbete med att övervaka efterlevnaden av denna centrala tillsynsprincip. Finansinspektionen sticker ut i utvärderingen och har fått motta 7 rekommendationer från EIOPA. Detta förväntar vi kommer innebära åtgärder från Inspektionens sida och därmed höjda förväntningar på, och mer jobb för, försäkringsbolagen.

Rekommendationerna till Finansinspektionen är kortfattat:

  • Utveckla och förvalta en handbok för hur tillsynen av aktsamhetsprincipen ska bedrivas
  • Utveckla och förvalta riskindikatorer för att utvärdera efterlevnad av aktsamhetsprincipen baserat på försäkringsbolagens kvantitativa rapportering
  • Utveckla intern vägledning för hur monitorering av tillgångsportföljens kvalité, likviditet och lönsamhet ska utföras utifrån bland annat försäkringsbolagens kvantitativa rapporteringen.
  • Att återkommande utföra inspektioner och analyser över hur försäkringsbolagens derivattransaktioner uppfyller villkoren riskminimering eller portföljeffektivisering.
  • Ge publik vägledning avseende Inspektionens förväntansbild på analysen som en kapitalförvaltning ska utföra innan investering i komplexa och icke traditionella tillgångar.
  • Definiera en tillsynsprocess för att utvärdera hur försäkringsbolagen har säkerställt en oberoende värdering av sina komplexa och illikvida investeringstillgångar.
  • Utveckla tillsynen för att hantera risker kopplade till investeringarna inom försäkringsfonder (unit linked)

Risk & Regulatory Advisory har under det senaste året bistått försäkringsbolag med support i relation till aktsamhetsprincipen. Vill du ha råd, stöd eller en oberoende granskning av ert arbete med aktsamhetsprincipen så är du välkommen att kontakta oss!

Peer Review on supervision of Prudent Person Principle (PPP) under Solvency II (europa.eu)